Followers

Tuesday, 29 December 2009

Makan bersama adik-adik

Dapat berkumpul dengan adik adik hubby sabtu lepas seronok sangat..memang aku dan hubby dah plan nak bawa adik adik pegi makan ikan bakar kat bagan lalang,memandangkan sorang daripada adik hubby baru habis spm dan akan mengikuti program latihan khidmat negara pada 2 januari ni...

Aku n hubby buat macam tu untuk bagi sokongan moral pada dia.Pada mulanya dia keberatan untuk mengikuti program tersebut.. maklum la selama ni duduk di asrama...baru nak berehat rehat di rumah dah nak kene pegi plkn pulak.

Seronok dan puas hati bila dia bersetuju untuk mengikuti program tersebut..bagi aku la program macam tu memang bagus untuk remaja lepasan spm..dari duduk dirumah buang masa dan berpeleseran di pusat membeli belah tak de apa faedahnya.. bila ikut program tu dapat macam macam pengalaman.. zaman aku dulu di panggil program khidmat sosial negara..tapi tak la wajib macam sekarang..masa tu sukarela siapa yang nak pergi kena mendaftarkan diri di pusat belia negara .

Hari ni aku tulis sikit je memandagkan sekejap lagi aku nak bertolak ke johor bharu untuk bercuti di singapore bersama hubby n kayla..dah lama aku teringin nak ke sana..walaupun dia sebelah malaysia je..tapi nak tau juga apa yang ada disana..ok lah aku stop kat sini..insyaallah balik dari singapore nanti akan aku update cerita baru...


kayla ....serius je mukanya..lapar nih..

Habis semua lauk..sedap sungguh berbaloi baloi..

mimy dengan mr x nya...

comelnya anak mama..kawan dangan azza ek..

Monday, 28 December 2009

Kisah Curriculum Review

Sunyi sepi rasanya malam nih...macam tu juga la kisah nya blog aku nih...dah lama tiada cerita baru yang menarik aku post kan..
Aku tak pernah kisah pun samaada orang baca atau tak kisah kisah yang aku tulis dalam blog aku nih..kalau ada yang baca terima kasih saje yang mampu aku ucapkan kerana sudi membaca coretan yang ntah apa-apa ni ...

Cukup la blog ini ku jadi kan tempat untuk mengimbau kembali kenangan sepanjang 2009 yang tinggal beberapa hari lagi akan berakhir..dan akan hadirnya tahun baru 2010..dimana usia aku pun akan meningkat naik juga..

Minggu lepas adalah hari bersama rakan rakan sekerja ..dimana department aku telah mengadakan curriculum review meeting kat Tiara Beach Resort PD. Bekerja sambil bercuti..itulah kata bos aku...

Bos yang sangat baik pernah aku jumpa..sentiasa memahami masalah staffnya..sambil bekerja n bercuti dapat juga meringankan beban di kepala..bonus hujung tahun katanya hehe.. :))

Kami dibenarkan membawa ahli keluarga...sepanjang meeting disana..percutian 3 hari 2 malam..di Tiara Beach Resort...lagi-lagi musim cuti sekolah seronok la ahli keluarga bila dapat kesana.

Aku bawa hubby aku n baby aku kayla..maklum la aku bukan nya bercuti sakan..bekerja juga jadi hubby aku la yang terpaksa menjaga baby kayla aku tu ...melayan kerenah si kecil mandi kat swimming pool tiara yang besar dan cantik ...kalau nak harap aku sorang yang bawa kayla alamatnya kayla duduk kat hotel je lah...

Hubby pun memang nak habiskan cuti tahun.. dapat juga la dia meluangkan sedikit waktu bersama aku n kayla..kalau dikira,di hitung waktu aku n hubby jaga kayla sikit sangat rasanya..tau tau kayla dah nak masuk 2 tahun dah next year..punya la kayla seronok dapat bersama dengan papa n mama sepanjang hari..di tiara beach resort tempohari..

Dapat main,makan,dengan kayla puas rasanya..walaupun ianya memang berlaku setiap hari di rumah. Tapi bila dapat bawa dia bercuti lagi seronok..sebelum ni dia masih kecil masih tak tau lagi nak seronok seronok..sekarang ni nampak je swimming pool tak sabar dia nak berenang..dah pandai tau..kalau tak bawa menangis sekuat hati..tak tahan telinga di buatnya kalau dah terjerit jerit.. ok jom tengok kayla berenang..



inilah gaya si kecil aku..masa ni dah kesejukan tapi nak berenang lagi

pelampung ni pun hubby baru beli...kayla taknak pakai pelampung tangan je..pandai demand


perbincangan semasa meeting Program Diploma Welding Technology


Program Diploma Metal Fabrication
My Bos...leka buat keje time nih

Ini lah wajah wajah staff yang terlibat dalam meeting Curriculum review meeting....kalau ikutkan memang banyak lagi tapi internet ni lembap nak menunggu satu gambar bukan main lama lagi..rasanya mata pun dah letih n mengantuk......stop kat sini k.tada..


Kenangan 2009 bersama ketua jabatan yang sangat baik hati Assoc.prof.....

Sunday, 20 December 2009

Layan Saje lah..



Ye ye menang..tak sangka aku boleh menang dalam acara jogathon sukan staff yang berlangsung pada awal november 2009 tempohari. Dah lama aku meninggalkan acara lari jogathon nih..seingat aku last aku lari masa aku di sekolah menengah lagi.. sekarang umur aku dah berapa...tapi mungkin rezeki aku nak menang kan ...hihihi

Hadiah ni aku dapat lambat sebabnya pihak universiti nak serahkan hadiah pada malam anual dinner. Cerita pasal dinner tempat keje aku telah mengadakan jamuan makan malam di palm garden sempena menyambut awal muharram pada hari khamis lepas. Macam-macam ada cuma tak dan ja nak ambik gambar.

Malam Tu aku bawa cik abang temankan aku..ye la orang lain dok bawa pasangan takkan la aku nak datang melenggang tak da teman..sebelum ditanya tanya aku bawa la cik abang .Mujurla cik abang jumpa member lama dia..tak lah pecah kepala nak pikirkan dia tak de kawan..

Acara malam tu sungguh menyeronokkan..ada persembahan nasyid dari rumah anak yatim,pidato ,tazkirah, dan sumbangan derma untuk rumah anak yatim dan mangsa gempa bumi di padang.

Selesai penyampaian hadiah untuk pekerja cemerlang,pengumuman johan rumah sukan jatuh kepada rumah kuning...beza mata dengan rumah biru pun tak banyak sangat tapi dekan rumah kuning bagi la dekan menang hihih.. macam tu la ceritanya kalau pertandingan mesti ada menang dan kalah...

















Saturday, 19 December 2009

MHCC

Aktiviti petang ni tengok drag kat cyber jaya...kalau hujan cam ne ek...tapi malam ni ada pertunjukan lagi...harap harap la hujan berhenti...:)

Thursday, 26 November 2009

aktiviti hujung minggu part 2






N3 kali ni sambungan cerita aktiviti hujung minggu part2..ni pun dah kira terlambat nak cerita..masa tidak mengizinkan la...Hari ahad pagi lagi ayah dah call ingat kan i pasal perjumpaan family..dah lama rancang tapi ayah bz memanjang hari ahad tu la baru berpeluang untuk kami satu keluarga berjumpa..

tempat perjumpaan kami di restoran Asam batu,batu laut...kuala langat...jauh kan ..untuk makan tengahari bersama sama..semua anak anak kena hadir tak boleh tak datang arahan di keluarkan oleh ayah i...seperti biasa la ayah memang suka makan seafood...menu hari tu sharkfin soup,crab with chili,butter prawn..banyak lagi...pendek kata semua makanan laut la..sedap hingga menjilat jari..hehehe

perjumpan tu diadakan pun untuk anak anak berbincang hal hal kami ni...pasal belajar,pasal bisnes,pasal kerja ...dan perancangan cuti hujung tahun dimana... biasa la bila dah berjumpa masing masing meluahkan lah isi hati...Ayah ketua keluarga mendengar dan memberi cadangan sahaja.. mungkin orang akan pelik kenapa kami mesti berjumpa di luar bukan di rumah..maklum lah ayah sentiasa bz dengan kerja...adik beradik i pulak bz dengan hal hal kerja dan study..walaupun duduk di daerah dan kawasan yang sama kami memang susah untuk berjumpa. perjumpaan hari tu best sangat...setahun berapa kali je dapat berbincang dan bergosip hal hal isu semasa yang berlaku sepanjang tahun.ok kita layan gambar gambar ni....dan exa stop kat sini...


Sunday, 22 November 2009

Aktiviti hujung minggu part 1


semalam satu hari hujan..seperti biasa hari sabtu aku akan menunggu kedatangan customer yang dah booking appointment untuk buat facial...alhamdulillah sejak aku memulakan perniagaan membuka `kayla mini salon' alhamdulillah rezeki aku semakin baik..dan aku harap akan berterusan..seronok juga walaupun aku memulakan nya di rumah tapi aku mendapat sambutan yang baik sampai tak sempat nak melayan kerenah si kecil aku...mikayla...mujurlah hubby aku memahami dan sanggup menjaga kayla...

selesai melayan customer tak sedar hari dah petang...keletihan juga...tapi berbaloi baloi.....hubby aku ajak tgk game bola mcs vs takaful kat stadium sepang...memikirkan hubby aku sanggup melayan anak dan berkorban untuk aku...ku turuti juga kehendak nya menemani dia menonton perlawanan bola. sebelum pergi aku sempat menyiapkan hidangan makan malam untuk hubby aku n kayla..kesian diaorang lapar..maklum lah musim hujan ni selera makan tinggi...kejap kejap nak makan....nak keluar punya pasal masak pun simple je la tomyam sayur dan telur goreng...selesai makan dan solat maghrib baru la kitaorang keluar rumah...

Sampai stadium ana dah tunggu dengan anak dia irdina...semangat betul irdina nak main bola..tapi tak kesampaian..sebabnya dalam perjalanan kayla dah tidur..agaknya letih main tak cukup tidur..tu yang tertidur awal..siannya irdina.Budak budak Mcs dah ready nak main bola... beriya -iya masing masing semangat kesukanan yang tinggi..pasukan lawan pun tak kurang hebatnya,walaupun bermain dalam keadaan padang bola yang basah dan lecak...pihak lawan dah berjaya memboloskan gawang gol pasukan Mcs..huh hebat...bergegar lah gawang gol tu..hehehe mana taknya pihak lawan ni selalu main bola sepak. Waktu perlawanan 90 minit pun berakhir...keputusan perlawanan di menangi oleh pihak lawan dengn mata 4 - 0...malu je kan dah kalah pun nak cerita gak..tapi adatla perlawanan dalam permainan ada menang kalah ye tak..geng -geng Mcs ni ada juga membuat percubaan untuk memboloskan gawang gol pihak lawan...tapi tak berpihak pada mereka..tahniah dan syabas di ucapkan pada pasukan takaful..

lepas tamat game bola kat sepang...budak budak Msc dah keletihan masing masing nak balik berehat..Family aku n Family ana g sepang tengok Drag battle round ke 5...kebanyakan kereta yang beraksi malam tadi geng-geng honda eg,ek,satria,n wira...hebat keta keta diaorang nih laju giler...time ni kayla dah bangun nasib baik la dia tak melalak..seronok dia tengok kereta tu racing. Mat -mat kereta yang minat dalam sukan pemotoran nih ramai la yang datang menyaksikan perlawanan ni...huh teruja....lepak kat sepang sampai kul 1 pg..pastu kitaorang balik...sampai rumah nak dekat pukul 2 pagi...ok exa rasa stop kat sini cerita ni ada sambunganya tau nantikan sambungan nya..... selepas ini...

Friday, 20 November 2009

Kupercaya Ada Cinta





Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

(*)
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti

(Korus)
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tidak satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

(Ulang *)
(Ulang Korus)
(Ulang *)

Ada hikmah yang pasti..
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi

Friday, 13 November 2009

My civic squad


cepatnya masa berjalan sekarang sedar tak sedar hari ni dah hari jumaat...hari ni exa nak cerita pasal pergi konvoi keta ...tapi N3 ni dah terlambat sikit..exa post kan sebab apa gara gara internet kat rumah rosak. jumaat lepas exa n family pegi lumut ikut mcs club nih.
seronok sangat dapat jumpa kawan baru n geng geng keta .



ni la dia geng-geng keta mcs ..time ni kita orang baru sampai kat teluk senangin.dari pukul 12.30 malam bertolak dari kl pagi baru sampai..padahal bukan jauh sangat pun kl dgn lumut ye tak. Biasala kan kalau dah pegi ramai-ramai ni banyak la kali berhenti,mengantukla,nak buang air la,nak makan la.....itu la penyebab nya sampai lambat. ok jom layan gambar -gambar ni.


sementara nak menunggu time check-in kitaorang lepak la dulu kat teluk senangin...aktiviti bergambar n tido..masing masing dah keletihan...

papa n kayla lena tido...time ni papa dah tak larat betul nak drive..time ni dah tukar driver pun...(exa) kesian keletihan...anak beranak ni


kayla dah tak sabar nak mandi laut..


aktiviti petang kitaorang pegi main go kart ...geng mhcc manjung la punya idea ni..tapi seronok tau pengalaman baru..macam macam gaya dak dak ni bawa go-kart..

orang lain yang main go-kart orang lain yang kehausan..kayla pun nak minum juga penat berlari lari ...senja berlabuh...bergambar dengan geng keta mhcc manjung & mcs (lumut)

geng mhcc belanja makan durian...kat teluk batik...sebab petang kitaorang semua nak gerak balik ke kl ..

ni kawan baru kayla nama dia irdina...sama umur dengan kayla cuma dia muda beberapa bulan je comel betul dina nih

kayla bersungguh sungguh makan durian..lepas habis satu nak lagi..bukan mama tak nak bagi takut panas badan je sayang

masa ni kitaorang nak pegi shopping kat lumut..bukan shopping apa pun cari barang barang yang boleh di jadikan kenangan je...tapi tak sempat nak ambik gambar masa kat lumut masing masing sibuk buat hal masing masing...dalam 2jam kat lumut pastu kitaorang semua gerak balik kl...sampai umah dah malam..walaupun penat tapi seronok sangat...

Wednesday, 11 November 2009

alkisah budak kecik ni...


bersungguh-sungguh makan

tangan kiri pulak

nyum sedapnya

dah habish...

sejak kayla dah duk rumah nek yan macam macam perangai dia nak tunjuk kat mama...sekarang makan tak nak lagi mama suap dah nak makan sendiri...bila dipujuk nak suapkan dia akan lari dan menangis... konon dia dah besar sangat la tu...
tapi mama happy sangat tengok kayla dah semakin sihat,makin cerdik dan petah bercakap....
yang paling mama suka bila susu kayla dah habis ...dia akan cakap mama dah habish...siap letak botol atas meja:) Sedar tak sedar umur kayla dah nak hampir dua tahun.. sekejap je masa berjalan sekarang...apa pun mama bersyukur sangat anak mama dah sihat..dan mama harap kayla akan terus sihat seprti biasa...

Friday, 6 November 2009

Rindunya kat ayah


Dah lama tak jumpa ayah hampir sebulan kami tak jumpa...Ayah bz betul sekarang ni...last aku jumpa pun masa ayah balik dari Korea... Hmm nak wat macammana berhubung pun melalui internet mujur lah ayah pun ada facebook..iye la zaman dah canggih kan sekarang...

Esok 7.11.09 genap lah umur ayah exa 50 tahun...tapi sayang nya ayah tak de kat umah jadi tak de la kejutan untuk ayah tahun ni..ayah outstation lagi ..kitaorang adik beradik memang dah planning nak buat supprise party untuk ayah tapi bila cek dgn PA dia jadual dia penuh ...tak de peluang langsung.

Apapun sambutan tu tak penting sangat bagi exa..yang exa harap kan dan doakan ayah sentiasa sihat, dimurahkan rezeki dan panjang umur...dan kalau boleh ayah ada kan sikit masa untuk family ,anak dan cucu...(kami semua rindu kat ayah )

SELAMAT HARI JADI AYAH.... I LOVE U SO MUCH.... :)

Tuesday, 27 October 2009

Demam Sawan

Assalamualaikum buat semua pembaca yang mengikuti blog exa nih..mudah mudahan semuanya ceria seperti biasa..mungkin belum terlambat lagi untuk exa berkongsi cerita dan pengalaman exa bersama u all semua.2 minggu lepas anak exa mikayla telah di serang demam sawan dan telah menyebabkan beliau terkena jangkitan pada paru-paru...mesti ada di antara u all semua ada yang tau dan ada yang biasa dengar tapi tak tau..betul tak...apa dia demam sawan ni...? macam mana ia boleh berlaku? ok meh exa terangkan...ini pun nasihat dari Dr Ellyza masa exa jaga mikayla kat hospital.

Selalunya orang akan berasa takut melihat seseorang anak dalam keadaan sawan.Seseorang bayi yang sawan tidak sedarkan diri,matanya selalu berpusing keatas dan seluruh badan serta kaki dan tangannya terasa keras dan seolah olah menggigil.Keadaan ini juga biasa dikenali sebagai `Tarik'. Ramai di antara ibu bapa yang telah melihat bayi mereka mengalami tarik menyatakan yang mereka fikir bayi mereka hampir putus nyawanya.

Punca sawan dikalangan kanak-kanak yang kerap sekali terdapat ialah demam panas. Adalah dianggarkan yang sekurang-kurangnya satu peratus dari kanak-kanak mengalami demam sawan.Demam sawan juga merupakan satu sebab utama bagi ramai kanak-kanak masuk wad.

Sawan biasanya berlaku pada peringkat umur tiga bulan hingga tiga tahun.Walaupun demam sawan boleh juga berlaku dikalangan mereka itu.Sawan yang berlaku dikalangan bayi-bayi yang berusia kurang dari tiga bulan lebih besar kemungkinannya disebabkan oleh punca -punca lain yang lebih serius seperti penyakit meningitis.Demam sawan biasanya belaku apabila suhu badan meningkat dengan tingginya.Sawan dikalangan bayi yang tidak ada kena mengena dengan demam merupakan sawan yang mungkin disebabkan oleh kerosakan otak dan punca punca metabolik seperti keurangan glukos atau kalsium..

Biasanya bayi-bayi yang mendapat demam sawan hanya mengalami sekali sahaja dalam seumur hidupnya.Tetapi ada juga bayi bayi yang masih terus mendapat demam sawan berkali-kali sehingga usianya tiga tahun terutamanya jika dia tidak di beri ubat ubat yang boleh mencegah sawan.

Punca Demam Sawan

kebanyakan demam sawan yang berlaku adalah di sebabkan oleh demam virus dan tanda-tanda yang didapati termasuklah selsema,batuk dan kurang minat menyusu.Tetapi ada sahaja penyakit yang boleh menaikkan suhu badan bayi-bayi atau kanak-kanak boleh membawa kepada demam sawan seperti penyakit lebam paru-paru (pneumonia)
Untuk mengelakkan sawan,suhu badan bayi -bayi dan kanak-kanak hendaklah diturunkan.Lazimnya seseorang bayi atau kanak kanak yang demam tidak berminat untuk meminum air atau susu tetapi dia mestilah digalakkan juga untuk meminum seberapa banyak yang boleh.Baju yang dipakai mestilah nipis .Baju yang agak tebal akan menaikkan lagi suhu badan .Ubat -ubatn untuk mengurangkan demam seperti panadol bolehlah di beri sementara mendapat penilaian dari doktor doktor.

Langkah langkah yang perlu di ambil apabila bayi demam sawan.

Jika demam sawan berlaku ibu bapa perlulah bertenang dan yakin bahawa keadaan ini akan berlalu selepas bebeapa minit. ibu bapa di nasihatkan untuk membaringkan bayi di sebelah badan supaya tidak mudah cecair dari mulut dan tekak masuk kedalam paru paru lalu membawa kepada penyakit` pneumonia'. Tuala yang di rendam dengan air suam boleh lah disapukan kemuka serta tubuh badan yang telah di telanjangkan. Jika demam sawan tidak reda selepas beberapa minit bayi itu hendaklah dibawa ke klinik yang berdekatan supaya sawannya di berhentikan dengan suntikan seperti valium atau paraldehye yang akan diberi oleh doktor.

Demam sawan jarang membawa maut tetapi boleh menimbulkan rasa cemas.Ia jarang membawa kesan yang buruk kepada perkembangan kanak-kanak.Sekumpulan kanak- kanak yang menghidap demam sawan menghadapi risiko yang sangat tinggi untuk sawan itu berulang,Doktor akan menyaran kan supaya ubat tertentu dimakan setiap hari untuk mencegahnya. ok lah exa stop kat sini semoga penerangan ni sedikit sebanyak dapat membantu kawan kawan semua sekiranya berlaku pada anak atau ahli keluarga dan teman teman, anda tahu bagaimana cara untuk merawatnya..


Tuesday, 20 October 2009

Kebaikan minyak Ikan Kod


Minyak ikan, DHA, EPA dan Omega-3

DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan essential fatty acid. Ini bermakna sumber utamanya tidak dikeluarkan oleh badan anda. Badan hanya mengeluarkan sedikit sahaja DHA. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibunya. Sumber utamanya didapati dalam bentuk pemakanan.

60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA. Oleh itu DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.

Sumber utama

Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.

Sumber utama DHA lain termasuklah telur dan daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.

Kebaikan utama DHA

Kebaikan utama dari pengambilan DHA ialah :

  • pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu ia penting dalam proses pembelajaran.
  • pertumbuhan retina mata (penglihatan) yang baik.
  • pertumbuhan saraf-saraf yang baik.

Kelebihan-kelebihan lain DHA

Kelebihan lain DHA dan minyak ikan (Omega-3 iaitu kombinasi DHA + EPA) ialah :

  • mengurangkan triglycerides (lemak).
  • mengurangkan risiko sakit jantung dan saluran darah tersumbat.
  • menurangkan risiko tekanan darah tinggi.
  • mengurangkan risiko tekanan perasaan (depression) dan alzheimer.
  • mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit lain seperti kencing manis (Type II), arthritis (sakit sendi), myocardial infarction, atherosclerosis dan juga kanser. Bagaimanapun ada antara kajian yang melibatkan penyakit-penyakit ini belum memutuskan secara pasti kaitan antara DHA dan EPA dengan penyakit-penyakit tersebut.

Kanak-kanak yang mengalami keadaan attention-deficit-disorder didapati kurang kandungan DHA. Bagaimanapun, pertambahan dalam pengambilan DHA tidak memulihkan keadaan tersebut.

Komen

Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA. Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.

Pengambilan minyak ikan (EPA + DHA) adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko-risiko penyakit seperti yang dinyatakan di atas. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.

Penyakit Pneumokokal (PnD)




PnD menggambarkan sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus (S.) pneumoniae, yang juga dikenali sebagai pneumokokus.

Patogen bakteria ini, yang menyerang kanak-kanak dan orang dewasa, ialah punca penyakit dan kematian utama di seluruh dunia.

Selepas bakteria pneumokokus menyerang dan ‘menakluki' saluran pernafasan atas, ia boleh disebarkan secara setempat atau memasuki aliran darah atau cecair serebrospina (csf) dan menyebabkan pelbagai penyakit.

Penyakit yang serius dan invasif dinamakan penyakit pneumokokal invasif (IPD) di mana bakteria boleh diasing daripada darah, csf, cecair pleural atau bahagian lain yang biasanya steril.

IPD termasuk bakteremia (jangkitan bakteria darah), meningitis (jangkitan bakteria membran korda spina dan otak), dan pneumonia bakteremia.

Penyebaran pneumokokus dari nasofarinks ke saluran pernafasan atas dan bawah menyebabkan penyakti pneumokokal invasif, termasuk pneumonia bukan bakteremia (radang paru-paru), otitis media akut (radang telinga tengah) dan sinusitis (jangkitan sinus).

Jika tidak dirawat atau gagal dirawat, penyakit pneumokokal boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, gangguan pembelajaran, kelewatan bertutur, palsi serebrum, kecacatan mental dan kadangkala kematian.

Beberapa faktor meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami jangkitan pneumokokus. Bayi baru lahir sehingga berusia 24 bulan menghadapi risiko paling tinggi, kerana kandungan antibodi pneumokokus yang rendah.

Daya tahan yang lebih lemah disebabkan masalah seperti kekurangan imun kongenital atau HIV juga mengurangkan risiko jangkitan.

Kanak-kanak yang dihantar ke pusat penjagaan pada waktu siang juga mungkin dijangkiti kerana lebih terdedah kepada bakteria dalam persekitaraan pusat jagaan tersebut.

Sejak 30 tahun lepas, terdapat pertambahan dari segi strain S.pneumoniae yang mempunyai daya tahan terhadap penisilin dan antibiotik lain.

Penularan strain pneumokokus yang tahan antobiotik terus meningkat di seluruh dunia. Akibatnya peranan yang dimainkan oleh vaksin untuk mencegah penyakit kini semakin penting.

Labels:

Sunday, 11 October 2009

saat yang mencemaskan

malam tadi tepat pukul 12.30 malam anak ku mikayla di serang demam panas ...kesian melihat keadaan dia menggigil kesejukan...tiba tiba aku terperanjat bila matanya menarik ke atas..tuhan saja yang tahu bagaimana perasaan aku...aku menjerit memanggil suamiku...aku terus mendukung anak ku kayla ke dalam bilik air,aku mula menyiram air dari kaki naik terus ke anggota badan hingga ke kepala..kayla hanya diam tidak bersuara..matanya masih lagi keatas ..aku dah tak tau nak buat apa..airmata mula menitis berjujuran di pipiku..aku bingung ..ya allah selamat kan lah anak ku ..doa dari hati kecil ku..suami ku tidak putus putus memanggil nama anak ku..kayla kayla..kayla...

kayla mula menangis..aku selimutkan badannya dengan towel basah..dan terus membawa nya kehospital... suami ku memangku kayla ..aku memandu dalam keadaan ketakutan dan risau..seluruh anggota badan ku menggigil...ya allah selamatkan lah anakku....astagfirullah al azim astagfirullah al azim astagfirullah al azim...aku memecut laju..tiba di wad kecemasan..kayla diberi bantuan pernafasan...suhu badannya terlalu tinggi ketika itu...nurse dan dr mengelap badan kayla dgn towel basah...keadaan kayla terlalu lemah...

airmata aku tak berhenti mengalir...suami ku cuba menenangkan aku...dah ada respon dari kayla ..kayla menangis ...tangan dan kaki masih lagi sejuk...dr masukkan ubat di punggung kayla...alhamdullillah syukur semua nya selamat...kayla mula sedar..aku peluk kayla sampai dia tidur di pangkuan ku... kayla ditahan di wad buat sementara waktu untuk memastikan suhu badan kayla akan kembali normal...kerana dr risau dan bimbang takut suhu badan kayla akan naik lagi.

ya allah selamatkanlah anakku kayla sembuhkan lah demam nya ....semoga kayla aktif seperti biasa....

Tuesday, 29 September 2009

Bukannya aku marah tapi aku tak suka

Dah lama aku bersabar dengan sikap dia
lagi lagi dia...hebat sangat ker dia...
selama ni dah macam macam aku buat untuk menarik perhatian dia....

Tapi....langsung tiada credit diberi pada aku..
kenapa...dia suka berpura pura
suka menagih simpati pada orang
dia yang memilih cara kehidupan begitu
salah kah aku menerima rezeki yang telah ditentukan tuhan untuk aku

kenapa dia selalu menunjukkan ketidakpuasan hatinya pada aku
huh...muak aku nak melayan kerenah dia...
apa salahnya aku
apa bezanya aku dengan dia...
itu lah yang menyebabkan aku tak suka pada dia...

aku hanya boleh katakan satu perkara pada kau..keluarlah dari kepompong hidup kau..
tak usah la kau mengabdi kan dirikau semata mata nak menunjukkan pada orang
betapa sabarnya engkau..sedangkan sepenuh jiwa raga kau terseksa...

pilih la jalan kehidupan yang selalu kau impikan bukannya memilih jalan untuk menjadi mangsa keadaan....setahun dua kau boleh bertahan lambat laun nanti ko pengsan...sebab terlalu sangat memendam perasaan..dan sentiasa hidup dalam kepura-puraan!!!!!!!!!!!!

Wednesday, 26 August 2009

Bila Ayah dah ke dapur !!!!

Hai semua....macam mana puasa ke tak hari nih...harap kawan kawan semua masih lagi berpuasa la..al-maklum lah orang perempuan ni kan special sikit....hehehe(faham faham sendiri lah ye). n3 hari ni ... `BILA AYAH DAH KE DAPUR' ini bukan cobaan tau betul betul kejadian.. ha exa nak cerita pasal ayah exa...

Macam ni bunyi ceritanya..nak dengar duduk duduk...dah menjadi kebiasaan setiap tahun anak anak mesti berbuka puasa di rumah ayah...sejak kami adik beradik dah berumahtangga ni lah arahan itu di keluarkan oleh ayah...jadi anak anak menantu ayah kena akur la dgn perintah ayah tu. Massage telefon berbunyi... dari ayah ..along,angah tolong datang umah ayah i will cook for u all today..bila dah dapat message macam ni tak boleh la bagi alasan tak boleh datang ...so lepas office hours exa ambik kayla kat taska dan terus ke rumah ayah...

Sampai rumah ayah tukar uniform dulu ..pastu baru la menyebokkan diri kat dapur tolong apa apa yang patut..dari kecik sampai besar tugas exa yang ayah selalu bagi kupas bawang basuh pinggan mesin cili..itula tugas utama yang tak dapat nak di elakkan..tapi bila dah besar panjang rasa bertuah kerana tak rugi duduk dapur dengan ayah...dapat juga curi ilmu masakan ayah..
Semalam ayah masakkan kami daging rusa masak blackpaper kari udang galah n cendawan campur tauhu jepun...nyum nyum nyum sedap tau... meh exa bg tengok gambar masakan ayah exa tu confirm sape tengok gambar ni lapar huhuhuh

inilah ayah kesayangan exa


begini lah rupa aksi udang galah masak kari....sedap kan...ni baru udang nak tengok daging rusa masak black paper....tapi gambar ni blur sikit lah...sebab time ambik gambar ni dah azan maghrib.....tak sabar nak makan....
huh tergugat iman korang kan....beginilah rupa masakan ayah exa untuk santapan isteri dan anak anaknya untuk berbuka petang semalam... ayah exa bukannya chef tau...ayah exa memang suka masak dan dia akan rasa puas bila masakan yang dimasak habis dimakan oleh isteri,anak n cucu..

Itulah kan bila orang lelaki dah duduk dapur masakan dia lagi vas dari masakan orang perempuan...pasni kawan kawan semua suruh la suami,bakal suami ,abang,adik kawan kawan semua belajar masak...mesti seronok...selalu sangat makan air tangan orang perempuan sesekali makan airtangan orang lelaki apasalahnya kan..sedap.

oklah exa stop kat sini dulu...tunggulah n3 seterusnya....bye ...

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Kids Birthday

Lilypie Fifth Birthday tickers