Followers

Saturday, 13 October 2012

Al-Kisah Red Giant Vs Red Warrior

Salam dan selamat malam buat semua pengikut blog saya. Apa kabar semua sihat ker? Wahhh tajuk tak hengatttt kan hahahaja gelak sikit2 jerk jangan banyak sangat nanti hilang nyawa. Korang tengok tak perlawanan bola antara selangor dan kelantan tadi ( Tajuk album saya macam title kat atas tu lerr kot la ada pembaca yang tak faham apa sebenarnya yang hendak saya bual bicara. Terlebih dahulu saya nak ucapkan tahniah pada team red warrior kerana berjaya pergi ke perlawanan seterusnya selepas ini final yang akan menemukan Atm Dgn Red Warrior. Ulasan tentang game tadi,pada awal permainan nampak kesungguhan team red giant nak menyamakan mata.maklumla red warrior dah mendahului 1 mata semasa perlawanan di adakan di kelantan.Banyak sepakkan depan pintu gol red warrior yang di lakukan oleh team red giant nie,tapi kecemerlangan khairul fahmi menyelamatkan pintu gol red warrior tak dapat di nafikan.Tahniah sekali lagi di ucapkan. Okay team red giant ni sebenarnya bukan tak bagus,bagus juga kalau tidak takkan sampai ke semi final kan.Cuma apa yang saya tgk dari segi permainan player team nie suka bergerak solo mana lah perginya semangat berpasukan tu eh.Geram pun ada gak , nak gugur jantung tgk game nie,mana taknya dah depan pintu gol teragak agak pulak nak tendang,boleh fikir fikir nak bagi kawan ke nak tendang,sengal betul.Kalau dah ada peluang tendang je la kan hehehehe ( marah akak tau) itu satu hal la,bila red warrior dah gol mula la red giant nie hilang arah tujuannya masing masing main tah apa- apa tak pasal pasal bosko tu di layangkan kad merah kerana mengasari player red warrior dgn sengaja.Apa lagi nak di katakan betapa tidak bijaknya dia.( time nie memang akak dah standby nak tukar chanell tv dah meluat betul nak nengok game ni.Tak lama tinggal minit2 yang terakhir red warrior gol lagi, hua hua hua sedihnya akak red giant kalah 3-0 dengan red warrior.Sayu dan pilu terus tukar chanell Tv3 layan anaconda.Mujur la akak tak pegi stadium,kalau g lagi sedih agaknya hehehe.Itu lah Al-Kisah Red Giant Vs Red Warrior.

Wednesday, 27 June 2012

Bertakhta Di Hati ........



Bismillah

Salam dan selamat sejahtera pada semua pembaca yang setia  mengikuti perjalanan blog saya nie dan nak hampir lupus blog ni ,di sebabkan kebizian ,bercampur kemalasan  melanda. Apa-apa pun malam nie buat saya terajin setelah berjalan jalan di blog teman teman yang lain ,mula lah jari jemari ni terasa ingin menghidupkan kembali suasana blog saya yang telah sekian lama sepi.

Nie semua gara-gara muka buku & burung biru ,maklum lah kekawan semua memasing pakai hp canggih manggih, ada BlackBerry ,ada Samsung Note, ada xperia ,nak mengupdate blog ni panjang karangan nak di taip ,kalau di muka buku n burung biru 5 minit pun dah boleh siap update....

huhuhuhuh dah mengarut yang bukan bukan...tajuk utama cerita adalah seperti gambar rajah di atas,mengenai perihal mereka..

Meraka lah buah hati pengarang jantung saya yang menemani,mewarnai dan menceriakan hidup dan hari- hari saya . Especially pada En.Hubby yang banyak membantu saya dalam menguruskan anak-anak n rumah bila saya keluar bekerja pada hari minggu. 

For My lovely daughter  Mikayla Sofea.... I love u so much,walaupun kakak masih kecik tapi kakak banyak tolong mama.Kakak rajin jaga adik ,main dengan adik ,n suap adik makan. Mama doakan kakak menjadi seorang anak yang solehah dan berjaya dalam pelajaran di dunia dan diakhirat.

My handsome boy Rayyan Yusuff ,mama sayang adik sama macam mama sayang abah n kakak,adik jangan nakal -nakal n selalu buli kakak tau ...heheheh .Mama doakan anak- anak mama menjadi insan berguna sayang menyayangi antara satu sama lain sampai anak- anak mama besar.
Mama akui kadang- kadang mama sibuk dengan kerja -kerja mama hujung minggu sampai tak sempat nak main2 dengan adik n kakak, Tapi tak bermakna mama tak sayang ada masa terluang mama bawa adik ,kakak n abah jalan2 main game ( seperti gambar diatas) 

Apa-apa pun akhir kata coretan ,mama ucapkan jutaan terima kasih kepada My Hubby ,Kayla & Ryan yang faham dengan kesibukan mama. walaupun anak2 mama masih kecil tapi pandai bagi kerjasama dengan abah .Kamu semua sentiasa bertakhta di hati mama .

I LOVE U SO MUCH .......mmmuuuuaaaahhhhhh

Monday, 14 November 2011

Falling In Love – Siti Nurhaliza

Once in a life time
An angel sweeps you off your feet
And everything I’m about
Disappears before my eyes
You’re taking me higher when I hear you speak to me
It feels so familiar that I’m caught up in this fantasy

Now I can’t seem to fight myself
Oh I can’t seem to ease my mind
Oh I think I’m falling, I’m falling
And I can’t stop falling, I’m falling in love with you

When I look into your eyes
I see your love that comforts me
Every now when I go to sleep
I wait to see you in my dreams
You’re taking me higher
When I hear you say my name
I’m trying to tell you
That I never want to let you go

Now I can’t seem to fight myself
Oh I can’t seem to ease my mind
Oh I think I’m falling, I’m falling
And I can’t stop falling, I’m falling in love with you

Over and over again
It plays out in my mind, I can see it clearly
You’ve given me something new to believe in
Come take me away
Oohhh (Come take me away)
Away
Come take me away
Away (Come take me away)
Away, away

(2x)
Now I can’t seem to fight myself
Oh I can’t seem to ease my mind
Oh I think I’m falling, I’m falling
And I can’t stop falling, I’m falling in love with you

(3x)
I’m falling in love

Love love.. with you..

Angin dalam tubuh badan


Angin yang terdapat di dalam badan adalah berpunca daripada gas yang terdapat di dalam sistem penghadaman atau sistem gastrointestinal yang mengandungi gas yang tidak berbau yang 99 peratus gas buangan dari usus dan gas yang tidak menyenangkan pula mungkin disebabkan oleh gas yang mengandungi sulfur.Ia dilepaskan oleh bakteria yang ada dalam usus besar.
Angin disebabkan oleh gas atau angin yang terdapat di dalam sistem penghadaman badan datang daripada dua sumber iaitu daripada udara yang disedut dan juga akibat daripada bakteria yang terdapat di dalam usus besar.Bakteria ini terjadi akibat gangguan daripada makanan yang tidak dapat di hadamkan dengan baik.

Bagi seseorang yang mempunyai angin yang banyak di dalam badan pasti merasa tidak selesa dan merasa sakit-sakit seluruh tubuh badan.Bagi yang mudah menghidap penyakit angin ini hendaklah mengubah cara pemakanan seharian iaitu mengurangkan makanan yang menyebabkan angin di dalam badan iaitu kacang, sayuran seperti brokoli,kubis, tauge, bawang dan asparagus,buah pir,epal dan pic, manakala bijirin pula adalah roti gandum.Selain itu jauhilah minuman ringan dan jus buah serta minuman dari produk susu.
Bukan itu sahaja malah mereka yang selalu menghidapi masalah ini di nasihatkan agar banyak minuma air kosong dan kurangkan udara yang anda sedut seperti makan dengan perlahan dan kunyah lebih,elakkan menguyah gula-gula getah,kurangkan merokok,dan jika anda mempunyai gigi tidak teratur jumpalah doktor gigi untuk memperbetulkannya inin juga salah satu caranya.Akhir sekali caranya ialah sediakan jadual berapa banyak makanan berangin yang diambil dalam badan, dan berapa kali anda membuang angin dalam sehari jika 14 hingga 23 kali sehari ia normal tetapi jika lebih mungkin anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

Friday, 11 November 2011

Siapakah Dia Wanita Cantik

Dia melukis kekuatan melalui masalah
Dia tersenyum saat tertekan
Dia tertawa saat hati sedang menangis
Dia tabah saat dihina
Dia mempersona kerana memaafkan
Dia mengasihi tanpa mengharapkan balasan
 
 
DAN DIA BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN KEPADA ILLAHI...



Thursday, 10 November 2011

''Jangan Jaga tepi Kain Orang''- Positif atau Negatif

Pada zaman dulu-dulu,orang tua-tua tidak membenarkan anak-anak mereka untuk cuba `menajaga tepi kain orang'.Perumpamaan ini bermaksud kita cuba ingin ambil tahu orang lain,terutamanya orang yang kita kenal rapat seperti rakan sebaya,jirandan adik beradik.Contohnya ,apabila berlaku musibah kepada rakan sebaya kita seperti dipukul oleh ibu bapanya kerana degil,tidak mendengar katadan suka balik lewat,ibu bapa kita dengan segera tidak menggalakkan kita untuk cuba mengorek rahsia di sebalik ``hayunan rotan''yang di terima oleh kawan kita tadi. Esoknya kita ternampak ada kesan -kesan lebam di tangan dan badan.Pun begitu ,kita masih lagi tidak dibenarkan untuk mengambil tahu apa yang telah berlaku pada kawan kita tadi,semata-mata kerana tegahan atau larangan daripada orang tua kita .

Dari SUDUT POSITIF,amalan menjaga tepi kain orang'sebenarnya mampu meningkatkan persaudaraan dan semangat kejiranan .Amalan ini memberi peluang mengenali lebih dekat siapa jiran tetangga ,masalah hidup jiran dan dapat mengenalpasti orang-orang yang mencurigakan yang bergerak di sekitar kita.Kalau dalam keadaan begini maka amalan menjaga tepi kain orang boleh di guna pakai.

Dari SUDUT NEGATIF,amalan menjaga tepi kain orang yang bertujuan memfitnah adalah bercanggah dengan prinsip amar makruf nahi munkar.Perbuatan orang yang suka memfitnah dan mengadu domba lebih berbahaya daripada syaitan kerana perbuatan syaitan hanya dengan khayalan dan bisik sedangkan perbuatan fitnah dan mengadu domba secara terang-terangan dan berdepan.Akibat fitnah juga lebih merosak daripada pembunuhan kerana pembunuhan hanya mengorbankan satu atau dua orang sedangkan fitnah dan adu domba mampu menghancurkan masyarakat dan negara .Mungkin ramai yang masih tidak mengetahui secara tepat apakah maksud fitnah. Mengikut Kamus Dewan ,fitnah bermaksud tuduhan yang belum lagi disiasat tentang kesahihannya,khabar atau kisah yang diada-adakan atau dibuat-buat untuk memburukkan seseorang.

Memandangkan fitnah boleh membawa bahaya besar,kita perlu menjauhi diri daripada perbuatan terkutuk itu.Sesungguhnya fitnah tidak berlaku jika masyarakat beriman,jujur istiqamah dalam melakukan ibadat,tidak mementingkan diri ,tidak tamak harta,tidak gila kuasa,tidak mengikut telunjuk syaitan dan tidak tunduk kepada nafsu.






Monday, 31 October 2011

Jangan Menipu Hanya Untuk Kepentingan Diri

Salam & Selamat Pagi
Apa yang nak aku kongsikan hari ini tidak lah menarik sangat untuk di kongsi. Tapi mungkin ini lah dia dikata kan realiti kehidupan zaman sekarang. Tajuk pun dah tak best kan, takpe kalau suka teruskan membaca..kalau tak suka tekan X yer :).

Menipu bukan saya tak pernah menipu semua orang dalam dunia ni menipu termasuk anda di luar sana.
Menipu ada banyak sebab kan, tapi jangan lah menipu semata mata untuk kepentingan diri sendiri dan sanggup menyusahkan orang lain. Kenapa harus mengatakan sesuatu yang tidak berlaku itu seperti sudah berlaku...`kau tak bercerai tapi kau cakap dengan orang kau dah bercerai'..kesian orang rumah dan anak anak kau..diaorang tak sakit kau cakap diaorang sakit..apa tujuan kau menipu aku ...semata-mata untuk kepentingan kau nak menanggung kekasih gelap mu itu... dan kau sanggup bersusah-susah untuk dia.

Masyaallah terlalu jauh kau terpesong,apa yang kau dapat dari perbuatan kau tu...lambat laun kau akan kehilangan orang orang yang tersayang, kawan-kawan dan saudara mara. fikir-fikirkanlah..hubungan yang tidak halal itu takkan bawa kau kemana mana. Mungkin belum terlambat untuk kau perbetulkan keadaan yang sebenar. 

Wahai Teman, hidup ini umpama bunga sakura. Tidakkah kau sedar  bahawa hidupmu laksana bunga sakura,yang hanya tumbuh pada musim semi yang hanya hidup dengan waktu yang singkat,namun ingin aku bertanya pada dirimu  tidakkah kau ambil pelajaran darinya ,dari kemekaran bunga sakura menjadikan masa hidupnya semekar-mekarnya ,bagaimana pula dengan kita.

Tidakkah kau memikirkan sesungguhnya pada penciptaan langit dan bumi ada tanda -tanda peringatan untuk kita, laksana bunga sakura pada hidupnya agar kita mengambil pelajaran bahawa hidup ini ada waktunya,waktu yang di tentukan oleh Yang Maha Kuasa ,mekarkanlah waktu mu itu semekar-mekarnya agar kau tetap mekar di akhirat sana.

Semoga kita berjumpa di lain waktu ......wassalam

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Kids Birthday

Lilypie Fifth Birthday tickers