Followers

Sunday, 31 January 2010

Amarah CT KD



Wanita bukanlah perhiasan mata
Wanita adalah pelengkap di jiwa
Yang perlu kau corak dan bimbingi dia
Dan pasti bukan sekadar dengan kata-kata

Manis mulut lidah kau berapi
Tanpa sedari hati kau sakiti
Ku menghargai segalanya
Namun mungkin kau yang lupa

Fikirkanlah
Dengarkanlah
Suaraku

Kau tak bisa hapuskan
Amarah
Walaupun engkau tahu
Aku mahu
Kamu mahu
Aku tahu
Kamu tahu

Dan ku takkan tunjukkanku
Amarah
Kerana aku tahu
Segala yang berlaku
Tetap akan berlaku
Dimana kudratku
Dia yang menentu

Yang... Hati wanita terlalu rapuh kau genggami
Yang... Ingin selalu dimanja dan disayangi
Ku bukan tagih janji yang kau hancuri

Friday, 29 January 2010

Hilang...

Ke manakah perginya teman
Teman setia…
Suka duka gelak ketawa
Tiada lagi bernyawa
Yang tinggal hanya sisa hidup remaja…
Membawa kita ke dunia yang nyata


Tak kukesali apa yang ku lalui
Teguh di balut memori….
Bersama menempuh segalanya
Berganding sentiasa…..
Menuju puncuk hidup kita
Yang telah di bina


Ke manakah perginya teman-teman setia
Suka duka gelak ketawa
Tiada lagi bernyawa
Kenangan bersama hanya tinggal diminda
Menjadi pegangan hidup
Tak kukesali
Apa yang ku lalui
Teguh dibalut memori…..


Bersama menempuh segalanya
Berganding sentiasa …
Menuju puncak hidup
Kita yang telah dibina
Bawa kembaliyang telah disemadi
Tak usah lagi bermimpi….


Bersama menempuh segalanya
Berganding sentiasa….
Menuju puncak hidup
Yang telah dibina……
Akan bersama semula
Kembalikan cahaya….nyawakan semula impian
Yang telah di bina…





Tuesday, 26 January 2010

9 rahsia tidur si manja

Sebelum anak anda melabuhkan tubuh di atas katil di malam hari, dia seharusnya diajar tentang beberapa panduan atau adab penting sebelum melelapkan mata.

Tidur yang sempurna bukan sahaja dapat menyegarkan tubuh ketika bangun tidur keesokan harinya, malah turut membantu dia menjadi seorang yang berakhlak mulia. Berikut adalah antara adab tidur yang perlu diamalkan bagi membantu anak kecil anda memperoleh keberkatan hidup sepanjang hayatnya.

1. Wudhu
Rutin biasa yang biasa diajar oleh kebanyakan ibu bapa sebelum membenarkan anak masuk tidur ialah membersihkan diri dengan menggosok gigi dan membasuh kaki. Namun, ada baiknya jika anak anda turut dididik sejak kecil untuk mengambil wudhu sebelum tidur. Apabila anggota tubuh bersih, insya-ALLAH tidurnya lebih lena tanpa sebarang gangguan.

2. Berdoa
Ibu bapa perlu mengajar anak membaca surah-surah lazim seperti yang dilakukan oleh Rasulullah sebelum baginda tidur. Antara surah-surahnya ialah Al-Fatihah, al-Ikhlas, an-Naas, Al-Falaq dan lain-lain. Selain itu ajar dia membaca doa sebelum tidur. Tujuan utama amalan penting sebegini ialah untuk menjauhi dia daripada gangguan syaitan sewaktu tidur.

3. Baca buku
Mengikut ramai pakar motivasi, masa tidur adalah waktu yang paling untuk ibu bapa mendekati anak. Ini dapat dilakukan dengan membacakan buku-buku cerita teladan. Daripada situ, gunakan kreativiti tersendiri untuk menonjolkan mesej-mesej baik daripada cerita berkenaan agar ia dapat dijadikan tonggak hidup si kecil.

4. Bisikkan doa
Ibu bapa digalakkan untuk berdoa ketika anak hampir melelapkan mata. Amalan ini penting kerana dipercayai ketika ini sebagai antara waktu-waktu doa mudah dimakbulkan. Sambil berdoa, usap ubun di kepala anak anda dan ramas lembut jari-jarinya.

5. Ungkapkan sayang
Ketika anak dalam keadaan ?tidur-tidur ayam?, dengan sepenuh hati katakan anda sayang kepada si manja. Selain itu, luahkan apa sahaja pujian-pujian agar dia tahu anda sentiasa menyayangi dirinya. Ketika manusia dalam keadaan ?tidur-tidur ayam? otak kanan masih bekerja. Jadi, apa sahaja yang anda perkatakan, ia akan melekat di minda si cilik.

6. Posisi
Posisi tidur yang baik seperti saranan Rasulullah adalah tidur di sisi sebelah kanan (rusuk kanan sebagai tumpuan). Sementara itu, posisi yang paling perlu dihindari ialah tidur dalam keadaan meniarap.

7. Mohon maaf
Jika sebelum si kecil tidur, anda tanpa sengaja memarahinya, ambil peluang sebelum dia melelapkan mata untuk meminta maaf. Jadikan amalkan untuk kedua-dua pihak saling memohon maaf antara satu sama lain. Tidur tanpa meminta maaf dan memaafkan akan menyebabkan dendam itu tersimpan di otak kiri dan dikhuatiri ia boleh menjejaskan peribadi anak anda di kemudian hari.

8. Ciuman
Janganlah membiarkan anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam. Biasakan dia untuk bersalam dan mencium anda sebelum lena. Cara sebegini bukan sahaja dapat dijadikan simbol anda sayangkannya malah turut membantu di tidur dengan nyenyak kerana dia tahu anda sentiasa berada di sisinya.

9. Doa
Sesudah bangun tidur, si anak hendaklah diasuh untuk sentiasa membaca doa. Amalan ini dapat menyucikan hati daripada sifat-sifat yang negatif. Malah, dengan cara sedemikian, ia dapat membersihkan hati kesayangan anda itu daripada perasaan yang tidak baik.

Wednesday, 20 January 2010

15 cara ajar anak budi bahasa

Membentuk anak mengenai budi bahasa adalah suatu proses yang berterusan. Dan usia tiga sehingga 5 tahun adalah waktu utama untuk mengajar anak-anak mengenai budi bahasa. Ikuti panduan mengenai bagaimana untuk membentuk budi bahasa dalam diri si manja anda.

1. Erti rasa hormat. Tunjukkan tingkah laku yang baik kepada anak. Cakap dengan elok kepada anak anda dan tingkah laku anda itu akan membuatkan dia melakukan perkara sama kepada orang lain.
2. Berkongsi permainan. Beri kata-kata pujian apabila dia sedia berkongsi dengan orang lain. Katakan kepadanya sikap suka berkongsi barang membuatkan dirinya disukai ramai.
3. Praktik perkataan kesopanan. Jadikan perkataan, ‘ tolong’ dan ‘terima kasih’. sebagai ungkapan yang wajib dalam keluarga anda. Jika anak anda lupa untuk mengucapkan terima kasih, ingatkan kepadanya.
4. Ucapan meminta maaf. Tunjukkan situasi si kecil harus mengucapkan kata-kata maaf. Jadikan ungkapan meminta maaf sebagai suatu perkara biasa. Dengan cara ini membuatkan anda lebih disenangi dalam pergaulannya dengan rakan sebaya.
5. Memberi pujian. Pujian adalah kata-kata yang menakjubkan buat anak anda. Beritahu kepada anak anda bahawa anda bangga apabila dia menunjukkan sikap yang sopan setiap masa.
6. Menjadi model mengajar tatatertib kepada anak. Jika mulut anda penuh dengan makanan apabila anda bercakap, anak anda akan mengikut perkara yang sama apa yang dilihatnya.
7. Mengungkapkan penggunaan ayat yang betul. Jika anak menggunakan perkataan, “Adik mahu air,” anda betulkan penggunaan ayatnya dan berkata, “Boleh ibu tolong ambilkan adik air,?” dan minta anak anda ulangi ungkapan tadi. Anda harus mengulangi penggunaan ayat ini sebarang situasi.
8. Minta kebenaran. Ia sukar pada tahap usia ini untuk melatihnya. Jika anak anda merampas barang permainan rakan sebaya, katakan kepadanya, “ Perbuatan adik ini tidak baik dengan cara mengambil barang kawan tanpa meminta kebenaran.
9. Lakukan kerja rumah. Biarkan si manja membuang sampah atau lampin pakai buangnya ke dalam bakul sampah. Juga membawa pinggan plastik di letakkan atas meja ke sinki. Ia suatu pengenalan kepadanya untuk membantu ahli keluarganya membersihkan rumah.
10. Berlatih untuk duduk diam di meja makan. Lakukan dalam tempoh masa 15 kepada 20 minit. Ia mengajar anak berdisiplin di meja makan tanpa melakukan sebarang perbuatan yang mungkin akan mengundang kemarahan anda.
11. Gunakan perkataan ‘tolong’. Guna perkataan ini apabila mahu meminta anak anda mengambil barang yang anda mahu. ‘Adik, tolong mama ambilkan baju tu.
12. Komen. Jangan membuat komen tidak baik mengenai makanan di hadapannya. Jika tidak mahu katakannya, “tidak, terima kasih.”
13. Duduk di meja dengan kedudukan yang sopan. Jangan membuat bising. Makan dengan sopan supaya tiada makan atau minuman tidak bersepah. Jangan bergaduh di meja makan.
14. Suara. Beritahu kepadanya tempat yang ‘ok’ bersuara kuat dan tempat yang perlu bercakap perlahan.
15. Salam. Menghulurkan salam untuk berjabat tangan apabila berjumpa dengan orang yang lebih tua daripadanya. Ia mampu melahirkan perasaan hormat dalam diri anak itu.

Monday, 18 January 2010

Hari Keluarga Proton.

Jam di dinding menunjukkan pukul 8.30 pagi...alamak cepat sayang bangun kita dah terlambat nih...hubby aku yang lena tidur terpisat pisat bangun..(korang paham ker ayat aku nih)
alamak kita dah terlambat nih terlepas la cabutan bertuah pagi ni...(my hubby membebel sekejap aku pun malas nak dengar terus bangun n mandi..) aku jawab dari jauh je kalau nak g family day sepatutnya malam tadi tidur awal ini tak kul 3 pagi layan facebook lagi...lepas -lepas la cabutan bertuah tu tak de rezeki namanya..

Kul 9.30 pagi baru kitaorang keluar rumah kalau ikut agenda pukul 8.00 pagi dah macam macam aktiviti berlaku kat proton tu..ucapan perasmian Tun Dr mahathir,cabutan bertuah untuk dapat hadiah utama proton saga SE atau Pesona..tapi satu apa pun kami tak dapat memang tak bertuah..mana taknya sampai pun dah nak dekat kul 10.30 pagi.

Tak kisah lah hadiah tu semua,lagipun ramai staff proton shah alam ni..Hadiah yang di peruntukan pun tak semestinya semua orang akan dapat kan..yang penting family day proton hari tu best sangat..especially my little baby kayla dapat jumpa Upin&Ipin,Barney,Doraemon macam macam la aku pun dah tak ingat . Yang paling best dapat jumpa Nabil,Mila ,Angah raja lawak,Amy Mastura n Ramli Sarip... aku pun seronok juga bukan anak aku sorang je yang seronok.. ( mak budak pun sama jer)

Kata hubby aku inilah pertama kali proton buat family day anak isteri, keluarga boleh masuk dalam kilang proton..untuk melihat sendiri macammana ,bagaimana proton menghasilkan sebuah kereta..sungguh aku teruja..ye la mana taknya seumur hidup aku itulah hari pertama aku menjejakkan kaki ke dalam kilang.Kilang bukan sebarang kilang beb ..kilang proton hehe
barulah aku tau macam mana rupanya dalam kilang tu, selama ni aku duk pikir macammana la gayanya laki aku kerja kat kilang ..barulah aku tau selepas aku menyaksikannya. Aku tak terlepas dari melihat pertunjukan robot welding.Tak semua pemasangan kereta ni orang yang buat ada part -part kereta robot yang buat.. Canggih rupanya robot ni...bukan robot transformers tau... nama robot tu motoman. Sabar jap lagi aku upload gambar robot nih.

Cerita seterusnya..Aku memang suka sukan pemotoran...hari tu aku berjumpa dengan orang yang paling terror dalam bab sukan pemotoran drif ni.. nak tau siapa..dia ialah Fadhil Alang.
hari tu dia buat pertunjukan drif hebat...siapa yang rasa teringin nak belajar buat drif boleh la jumpa dia hehe...nak jumpa macam mana tu aku tak tau la kan.(.jumpa dalam mimpi ke?)
aktiviti yang paling aku suka, bergambar dengan kereta kereta r3... biasa la kalau dah dapat dan peluang bergambar tak ingat dunia.


Comel sungguh Lotus nih...( i like :)

kereta Gen2 ni la kereta drif yang di pandu oleh Fadhil Alang

Macam model iklan kereta pulak kan...

Hai..Saya Upin..(dalam tv upin kecik dan comel je sekali datang macam aine da)

Doraemon je yang datang Nobita tak dapat datang tertinggal kapal terbang heha..

Kayla n Barney...( I love U, u Love Me ) kayla sempat nyanyi lepas bergambar dengan barney walau pun mulanya takut....

Aku n Fadhil Alang...

panas ye sayang mama berpeluh -peluh


Alamak mikayla dah start meragam la..nampaknya aku akhirkan cerita dan pengalaman manis aku sampai takat ni jer..sebab aku tak larat nak dengar jeritan dia...yang boleh pecahkan gendang-gendang telinga aku.Biasa la dia nak perhatian lebih ..so next time akan ku kongsikan lagi cerita-cerita yang menarik ...tata..titi..tutu... muah muah muah... p/s kalau nak tengok gambar yang lain boleh la tengok kat photo album face book exa.

Saturday, 16 January 2010

Cerita yang hampir expired

Selesai sudah urusan kerja di rumah hari nih..satu hari mengemas rumah yang aku rasa dah lama tak berkemas....mana taknya tiap tiap minggu ada je aktiviti nak berjalan.. Bukan malas tau ,balik kerja dah penat nak masak lagi ,nak lipat kain lagi...bila dah keletihan buat apa yang dan je..lagi la pulak dah ada assistance yang tolong buat sepah lepas aku kemas rumah...siapa lagi kalau bukan si kecil aku mikayla... :)

Cerita yang aku nak cerita ni sebenarnya dah hampir hampir nak expired...sebab nya dah berlaku 2 minggu lepas di sebabkan kebizian melanda aku tak sempat nak update kat blog aku ni..ingat tak lagi aku ada kata aku nak g bercuti kat singapore kat N3 aku yang lepas..
itupun kalau sesiapa yang mengikuti perkembangan blog aku nilah...kalau yang baru mengikuti layan jelah,,cerita yang biasa biasa je nih...sebab nya aku bukan lah seorang penulis novel atau penulis skrip. Aku tulis ni pun ntah apa apa kan..yang penting disinilah tempat aku meluah kan dan berkongsi segala kegembiraan aku .

Sebelum mengarut lebih panjang lebar aku sambung cerita pasal percutian di singapore yang sangat menyeronokkan.. Sebab -sebabnya kerana:

1. Memandu kereta sendiri ke singapore berpandukan GPS..kalau Gps tu tipu sesat jalan lah aku ..hehe so far perjalanan kami selamat sampai ke detinasi.

2. Orang kata kalau nak masuk singapore susah macam -macam nak kena bawa,tapi aku rasa tak lah sesusah mana pun...kalau tak percaya apa kata korang lak memandu sendiri ke sana.

3. Berjumpa kenalan baru disana...baik baik orang singapore nih tak sombong, Uncle Daeng Fuad...

4. Jalan-jalan pusing pusing satu singapore...( Uniknya singapura)

5. Shopping tak ingat dunia... :) Tapi Kat KL lagi best.... barang semua sama,harga sahaja yang membezakannya...

6. Bandaraya singapura sangat bersih dan aman..tiada kesesekan lalu lintas..tak tau la hari hari biasa macam mana sebabnya aku masuk time new year.


7. Pendek kata bandaraya singapura memang ada class la..walaupun dia sebelah malaysia jer tapi tak terucap dengan kata -kata.. kenapa..sebabnya macam-macam ada...

Okey la layan gambar yang sempat aku ambik masa berada disana...insyallah kalau panjang umur dan murah rezeki aku akan kesana lagi... ... :)

zasss layan...












kalau nak diikutkan memang banyak lagi gambar yang nak ku uploadkan...tapi rasa macam dah banyak je..cukuplah ni kan biarlah gambar gambar yang lain menjadi koleksi gambar peribadiku...

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Kids Birthday

Lilypie Fifth Birthday tickers