Followers

Tuesday, 17 March 2009

Cinta

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti
Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali
Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba-tiba
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti


Suatu masa kita akan bertemu seseorang yang keunikannya sehaluan dengan kita, kita bersama dengannya dan jatuh ke dalam suatu keanehan yang dinamakan `CINTA '. Ada sesuatu yang tidak ingin kita lepaskan.Seseorang yang tidak ingin kita tinggalkan. Tapi ingatlah, melepaskan bukan akhir dari dunia, melainkan awal suatu kehidupan baru. Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, mereka yang disakiti,mereka yang telah mencari dan mereka telah mencuba. Kerana merekalah yang dapat menghargai betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka.

Cinta yang sejati, adalah ketika kita menitiskan airmata dan masih mengingatinya, ketika kita masih menuggunya dengan setia, ketika dia mula mencintai orang lain tapi kita masih boleh tersenyum. Apabila cinta tidak tercapai, bebaskan diri,biarkan hati kembali melebarkan sayap dan terbang ke alam bebas lagi. Ingat lah, bahawa kita mungkin akan menemukan cinta dan kehilangannya, tapi ketika cinta itu mati, kita tidak perlu mati bersamanya.

Seseorang yang kuat bukannya mereka yang selalu menang, melainkan mereka yang tetap gigih ketika mereka jatuh. Entah bagaimana dalam perjalanan kehidupan , kita belajar tentang diri sendiri dan menyedari bahawa penyesalan tidak seharusnya ada.
Hanyalah penghargaan abadi atas pilihan-pilihan kehidupan yang kita buat.

Mencintai bukanlah bagaimana kita melupakan,mendengar,melihat dan melepaskan tapi bagaimana kita memaafkan, mengerti,merasakan dan bertahan.Lebih berbahaya menitiskan airmata dalam hati,dibandingkan menangis tersedu-sedu.Air mata yang keluar dapat dihapus,tetapi air mata yang tersembunyi mengguris luka yang tidak pernah hilang.

Dalam cinta sesama manusia,kita sering sukar untuk menang. Tapi ketika itu cinta tulus,meskipun kalah,kita tetap menang hanya kerana kita bahagia dapat mencintai seseorang lebih dari mencintai diri sendiri. Akan tiba saatnya dimana kita harus berhenti mencintai seseorang bukan kerana orang itu berhenti mencintai kita,tapi kerana kita menyedari bahawa orang itu akan lebih bahagia apabila kita melepaskannya.Sebaliknya apabila kita benar-benar mencintai seseorang,jangan lepaskan dia,jangan percaya bahawa melepaskan selalu bererti kita benar-benar mencintai. Berjuanglah demi cintamu,itulah cinta sejati. Lebih baik menanti orang yang kita inginkan daripada berjalan bersama orang yang sedia ada. Kadangkala, orang yang kita cintai adalah orang yang paling menyakiti hati dan kadangkala teman yang menangis bersama adalah cinta yang tidak kita sedari.

No comments:

Post a Comment

Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

Kids Birthday

Lilypie Fifth Birthday tickers